Запасати енергію в літієво-іонних батареях допоможе яєчна шкаралупа

Німецькі вчені не перестають дивувати. Технологічний інститут Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology) опублікував прес-реліз, у якому повідомив про одне цікаве дослідженні. Виявляється, параметри літій-іонних акумуляторів можна помітно поліпшити за допомогою звичайної яєчної шкаралупи.

В сучасних реаліях яєчна шкаралупа в основному йде у відходи. Частково вона використовується в парфумерії і навіть в електронній промисловості для виготовлення іоністорів (суперконденсаторів), але в масі викидається на смітник. Між тим шкаралупа складається з пористої сполуки у вигляді карбонату кальцію (CaCO3) і внутрішньої багатої протеїном плівки, а пористі матеріали, як відомо, гостро затребувані при виробництві літій-іонних акумуляторів.

Інститут Гельмгольца Ульма (Helmholtz Institute Ulm) під патронажем Технологічного інституту Карлсруе і в співдружності з колегами з Австралії, організував дослідження властивостей яєчної шкаралупи в якості матеріалу для електродів в літій-іонних акумуляторах. Результати дослідження були опубліковані в журналі Dalton Transactions Королівського хімічного товариства (Royal Society of Chemistry).

В ході дослідження з’ясувалося, що електроди з подрібненої яєчної шкаралупи добре підходять для виготовлення недорогих літій-іонних акумуляторів на основі безводного електроліту. Тестовий акумулятор з електродом з яєчної шкаралупи після 1000 циклів заряду і розряду втратив тільки 8 % від початкової ємності. Це більш ніж хороша характеристика для акумулятора. Буде цікаво дізнатися, що дану технологію хтось застосовує на практиці. Поки дослідники на цей рахунок зберігають мовчання.

Категорії: Новини альтернативної енергетики,Технології

Відповісти

avatar